Updates

 
Het boek Interactiekracht is NU te koop! Waar?! Nou, hier op de website in dit Winkeltje

Een boek! Waarom? Waarover?

Na ruim 20 jaar in de (jeugd)psychiatrie gewerkt te hebben, is me 1 ding wel duidelijk: ‘normaal’ bestaat niet, en wij hulpverleners zijn heel goed getraind in het herkennen van ziekte, maar niet zo heel goed in het herkennen van gezondheid. Soms halen we die dingen door elkaar, en dat kost iedereen een heleboel frustratie en het lost niks op. Tijd om daar iets aan te doen met elkaar, zodat we mensen kunnen helpen zonder daarbij dingen kapot te maken. Ik heb geleerd om interacties tussen mensen te gebruiken als leidraad. In het contact tussen mensen ontstaan mooie en ook zieke dingen; er ontstaat een kracht die we allemaal herkennen. We doen er alleen nauwelijks iets mee, gewoon omdat we niet hebben geleerd hoe je dat kunt doen.

De kracht van interacties is vergelijkbaar met elektriciteit: het kan licht in de duisternis brengen, maar ook een blikseminslag veroorzaken. En hoewel je ‘m duidelijk kunt voelen, kun je ‘m niet aanwijzen. We kunnen deze kracht leren sturen zodat we zelf licht kunnen brengen in het leven van anderen – ook net als elektriciteit. Hoe we dat kunnen doen; daar gaat het boek ‘Interactiekracht, gezond gedrag in psychiatrie en jeugdzorg’ over. Wij hulpverleners worden niet getraind in hoe we gezondheid kunnen herkennen, laat staan versterken. Tijd om daar wat aan te doen!

In het boek wordt uitgelegd wat we kunnen doen om anderen te helpen ongezonde interactiepatronen om te draaien naar een positieve spiraal. Het boek is Nu hier te bestellen.

Goed om vast te weten: het draait in deze methode even niet om (psychiatrische) diagnoses; het gaat om het contact maken met mensen en vandaar uit samen werken aan verandering. Juist ook als het moeilijk is. Het is als professional wel handig om wat van diagnoses te kennen, maar als we mensen willen helpen om de regie over hun leven terug te krijgen, kunnen we beter met andere dingen bezig zijn. Te beginnen met de gedachte: iedereen heeft gezond gedrag. Iedereen. Want niemand gedraagt zich 24 uur per dag alleen maar ingewikkeld, hè. Zo simpel is het ook.

En wie ben ik om je mee te nemen op deze reis?

Omdat ik het voor je heb onderzocht, uitgeprobeerd en ontwikkeld.

Mijn naam is Maartje Goverde en de afgelopen 20 jaar heb ik de tijd genomen om het allemaal uit te zoeken. Waar anderen bezig waren met gezinnen stichten, reizen of carrière maken  – niks mis mee! – was ik bezig met onderzoeken, reflecteren, uitproberen en opschrijven. Hoe kun je iets herkennen dat je niet ziet; dat er niet lijkt te zijn? Hoe geef je woorden aan het onzichtbare; aan het onuitspreekbare?

Het is gelukt!

Het hielp dat ik als professioneel verpleegkundige een enorme voorliefde had voor mensen met super complexe problematiek: van gesloten opname afdelingen tot TBS en via orthopsychiatrie (hoogcomplexe jeugd) ben ik overgestapt naar begeleiding van mensen die niet alleen in het leven, maar ook in de hulpverlening zijn vastgelopen. Ik zocht als vanzelf de mensen in de meest complexe situaties op – mensen die van een stapel diagnoses aan elkaar lijken te hangen, en waarbij professionals de mens vaak niet goed meer kunnen zien. Omdat er niks gezonds meer lijkt te zijn. Lijkt. Want ook deze mensen hebben vaak veel gezonde kanten. Ik leerde ze herkennen, woorden geven en anderen te helpen ze ook te gebruiken. Het bleek enorm effectief: waar ik vroeger 3 jaar over deed, kan ik nu in 1 gesprek bereiken.

Wat ook hielp is dat ik weet hoe het voelt om zelf als ingewikkeld weggezet te worden. Ik pas niet goed in de structuur van een ander, en onze maatschappij hangt van opgelegde systemen aan elkaar. Dat was even een zoektochtje op zich. Daarnaast werd ik ziek en dacht men lang dat het niet te verklaren was. Gelukkig is dat opgelost nu, maar als anderen je niet snappen dan kom je al snel in ingewikkelde of ongezonde interacties terecht. Deze bij leren sturen was, naast heel interessant en goed voor mijn werk, dus ook nodig in mijn persoonlijke leven.