Updates

Het boek Interactiekracht is NU te koop, en tot en met 24 december GRATIS verzending!

Waarom dat? Nou, gewoon omdat het fijn is. En en mooi in lijn met de kerstgedachte. En bijna Kerst.

Waar, waar, waar?! Nou, hier op de website in dit Winkeltje

Tot en met 10 december is nog voorinformatie te krijgen; deze staat niet in het boek, dus maak er gebruik van nu het nog kan!

Download de voorinfo - Dag 1, 2 en 3 - van Interactiekracht!

Een boek! Waarom? Waarover?

De kracht van interacties is vergelijkbaar met elektriciteit: het kan licht in de duisternis brengen, maar ook een blikseminslag veroorzaken. En hoewel je ‘m duidelijk kunt voelen, kun je ‘m niet aanwijzen. We kunnen deze kracht leren sturen zodat we zelf licht kunnen brengen in het leven van anderen – ook net als elektriciteit. Hoe we dat kunnen doen; daar gaat het boek ‘Interactiekracht, gezond gedrag in psychiatrie en jeugdzorg’ over.

De psychiatrie en de jeugdzorg… daar valt nog wel het één en ander te verbeteren, zal ik maar zeggen. Dat komt omdat we in beide vakgebieden gefocust zijn op ziekte; wij hulpverleners zijn door en door getraind in het herkennen van stoornissen. Zó goed zijn we, dat we gezondheid vaak niet eens goed herkennen. Daar kunnen we niet zoveel aan doen: we krijgen het gewoon niet geleerd.

Ooit bij stil gestaan? Nog een keer dan, gewoon voor de zekerheid:

Wij hulpverleners worden niet getraind in hoe we gezondheid kunnen herkennen, laat staan versterken.

Tijd om daar wat aan te doen!

In het boek wordt uitgelegd wat daarvoor nodig is. Het is Nu hier te bestellen, en tot het zover is ga ik hier vast wat dingen delen. Dan kun je kijken of het wat voor je is. Vanaf 1 december zijn in 3 dagen 3 tijdelijke  links met informatie actief geworden. En deze informatie staat niet in het boek! Dus wacht niet te lang met downloaden, want na 10 december zijn ze niet meer toegankelijk. Je kunt hierboven of hieronder je emailadres achterlaten om naar de downloads te gaan.

Download de voorinfo - Dag 1, 2 en 3 - van Interactiekracht!

Voor nu goed om vast te weten: het draait niet om (psychiatrische) diagnoses; het gaat om het contact maken met mensen en vandaar uit samen werken aan verandering. Juist ook als het moeilijk is. Het is als professional wel handig om wat van diagnoses te kennen, maar als we mensen willen helpen om de regie over hun leven terug te krijgen, kunnen we beter met andere dingen bezig zijn. Te beginnen met de gedachte: iedereen heeft gezond gedrag. Iedereen. Want niemand gedraagt zich 24 uur per dag alleen maar ingewikkeld, hè. Zo simpel is het ook.

En wie ben ik om je mee te nemen op deze reis?

Omdat ik het voor je heb onderzocht, uitgeprobeerd en ontwikkeld.

Mijn naam is Maartje Goverde en de afgelopen 20 jaar heb ik de tijd genomen om het allemaal uit te zoeken. Waar anderen bezig waren met gezinnen stichten, reizen of carrière maken  – niks mis mee! – was ik bezig met onderzoeken, reflecteren, uitproberen en opschrijven. Hoe kun je iets herkennen dat je niet ziet; dat er niet lijkt te zijn? Hoe geef je woorden aan het onzichtbare; aan het onuitspreekbare?

Het is gelukt!

Het hielp dat ik als professioneel verpleegkundige een enorme voorliefde had voor mensen met super complexe problematiek: van gesloten opname afdelingen tot TBS en via orthopsychiatrie (hoogcomplexe jeugd) ben ik overgestapt naar begeleiding van mensen die niet alleen in het leven, maar ook in de hulpverlening zijn vastgelopen. Ik zocht als vanzelf de ‘meest complexe’ mensen op – mensen die van een stapel diagnoses aan elkaar lijken te hangen, en waarbij professionals de mens vaak niet goed meer kunnen zien. Omdat er niks gezonds meer lijkt te zijn. Lijkt. Want ook deze mensen hebben vaak veel gezonde kanten, en ik leerde ze ontdekken, woorden geven en anderen te helpen ze te gaan gebruiken. Waar ik vroeger 3 jaar over deed, kan ik nu in 1 gesprek bereiken.

Wat ook hielp is dat ik weet hoe het voelt om zelf als ingewikkeld weggezet te worden. Ik pas niet goed in de structuur van een ander, en onze maatschappij hangt van opgelegde systemen aan elkaar. Dat was even een zoektochtje op zich. Daarnaast werd ik ziek en dacht men lang dat het niet te verklaren was (gelukkig is dat opgelost nu). Maar dan kom je al snel in ingewikkelde of ongezonde interacties terecht. Deze bij leren sturen was, naast heel interessant en goed voor mijn werk, dus ook nodig in mijn persoonlijke leven.