Updates

Contact met het ministerie van VWS

Als je je zorgen maakt om de ontwikkelingen in de zorg – en dat doe ik – dan kun je in stilte wegkwijnen of van je laten horen. Beide heeft voor- en nadelen; ieder mag doen wat ‘m past. Bij mij past het laatste. Gezien het feit dat ik nul indrukwekkend netwerk heb, doe ik veel via social media. Daarbij geloof ik heilig in transparantie; als je iets vindt, dan mag je dat ook in openbaarheid vinden.

Social media dus. En dan vooral Twitter, heel handig vind ik dat. Ik hou van kernachtig en kort en transparant, en Twitter is daar uitermate geschikt voor. Want daar kun je geen lange berichten doen en iedereen kan meelezen; heel praktisch dus.

Blijkbaar vindt niet iedereen dat, want afgelopen week kreeg ik van het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een berichtje of ik niet een email kon sturen met mijn vragen en zorgen. Nou wil ik dat best, alleen heb ik dat eerder al geprobeerd; mailen, bellen, contactformulieren. En mijn ervaring daarmee is gewoon niet zo goed. Meestal kreeg ik geen inhoudelijk bericht terug, en de berichten die ik kreeg bestonden vooral uit veel woorden zonder een antwoord op mijn vraag. Dus ik gaf het op. Maar nu de vraag om het toch nog eens op die manier te doen.

Ik kom anderen graag tegemoet. Dus als het ministerie vraagt om toch iets te mailen, dan doe ik dat gewoon nog een keer. Ik hoop dat ze mij ook tegemoet zullen komen en een antwoord geven op mijn vraag, in plaats van een verzameling woorden. Om het voor hen zo makkelijk mogelijk te maken zal ik het heel duidelijk houden – we zijn allemaal druk, druk, nietwaar?

Dit is de email die ik zal sturen met concrete vragen:

Beste …. ,

Zoals beloofd stuur ik je hierbij concrete vragen (met enige uitleg over de achterliggende reden).

 • Vanwege de grote toenemende tekorten aan verpleegkundigen en verzorgenden, zet het ministerie van VWS zich actief in om instroom van deze collega’s te bevorderen (waarvoor dank!). Nu is naast instroom ook behoud van de beroepsgroep erg belangrijk. Verpleegkundigen en verzorgenden maken zich grote zorgen over de uitstroom van collega’s, als gevolg van de angstcultuur die in veel ziekenhuizen heerst (zoals ook bleek uit het onderzoek van RTL) èn de gevolgen van de invoer van de regieverpleegkundige. Volgens een aanzienlijk deel van de beroepsgroep gaat de invoer van de regieverpleegkundige leiden tot  onveilige situaties voor patiënten. Want ondanks dat Rinnooy Kan anders heeft geadviseerd, blijken steeds meer ziekenhuizen de functiedifferentiatie met de regieverpleegkundige (zoals bedoeld met wet BIG II), gewoon in te voeren. Gezien de angstcultuur lukt het niet om werkgevers tot een halt te brengen met het doorvoeren van de plannen. Inmiddels zijn er ook signalen dat Vektis de inzet van regieverpleegkundigen zou eisen.
 • Vraag: Op welke manier gaat het ministerie verpleegkundigen, verzorgenden en patiënten beschermen tegen werkgevers en zorgverzekeraars die de regieverpleegkundige invoeren en daar onwettelijke eisen aan stellen?
 • Inserviceverpleegkundigen zijn in allerlei plannen weggezet als MBO-niveau, echter is nooit duidelijk gemaakt op welke precieze feiten dit gebaseerd is. Veel inservice-opgeleide verpleegkundigen zijn juist op HBO-functies terecht gekomen. Collega van Duijvenbode is al lange tijd bezig dit uit te zoeken, en krijgt maar geen antwoord. Half mei 2019 heeft het ministerie van VWS haar beloofd hoe het zit met de beoordeling van de inservice opleidingen; waarom die op MBO niveau zijn gezet. Het nog steeds niet gelukt om daar een reactie op te krijgen.
 • Vraag: hoe heeft de beoordeling van de inservice-opleidingen verpleegkunde eruit gezien? (Uw ministerie behandelt deze vraag al onder dossiernummet IT1217282).

Concrete subvragen waarop dringend een antwoord gewenst is:

 • Wanneer heeft de beoordeling van de inservice-opleidingen precies plaatsgevonden?
 • Wat waren de concrete beoordelingscriteria?
 • Welke partijen waren bij de beoordeling betrokken?
 • Wanneer is het beoordelingsrapport gepubliceerd?
 • Waren er wegen om in bezwaar te gaan (zo nee: waarom niet, en zo ja: wat waren die wegen?)
 • Is er gebruik gemaakt van een eventuele bezwaarregeling en zo ja: wat was daarvan de uitkomst?
 • Waar kan het beoordelingsrapport ingezien worden?

Je zult begrijpen dat een helder antwoord op deze concrete vragen zal helpen rust te creëren in de beroepsgroep waardoor de uitstroom van verpleegkundigen en verzorgenden zal verminderen. Een win-win situatie voor iedereen!

Hartelijk dank vast voor de handreiking, voor de investering die het ministerie neemt in het bevorderen van instroom; als we samen kunnen werken om ook de uitstroom te beperken kunnen we er echt wat moois van maken!
Collega’s en ik zien het antwoord vol goede moed tegemoet!

Hartelijke groet,

Maartje Goverde

Voor de nieuwsgierigen onder ons zal ik het antwoord hier op deze blog delen (zonder uiteraard privégegevens). Dan kunnen we samen kijken of het ook daadwerkelijk een antwoord is, of meer een – ongetwijfeld goed bedoelde – trosje woorden bij elkaar. Ik ben heel benieuwd, maar heb goede hoop!

PS: ik hoop dat je je niet stoort aan het gebruik van ‘je’ naar een officiële instantie; meestal doe ik dat anders, maar het ministerie communiceerde via de je-vorm dus vandaar dat ik daar rekening mee houd.

Vond je dit interessant? Geef je op om onze reis te volgen! Dat kun je doen door links in de zijbalk of in de pop-up je emailadres en je naam in te vullen

(als je het bericht hebt weggeklikt, klik dan op een willekeurige blog om het weer te zien).

Als psychiatrisch verpleegkundige heeft Maartje Goverde de methode Interactiekracht ontwikkeld om mensen met ingewikkeld gedrag effectiever te kunnen steunen op hun reis naar een volwaardig leven. Inmiddels voert ze campagne voor een hoopvolle toekomst voor mensen die hun vertrouwen zijn verloren. Ze is bestuurder van Stichting Uitblinkers, welke is opgericht als onderdeel van haar expeditie naar een nieuwe manier van hulpverlenen, en liefst ook naar een nieuwe maatschappij; eentje waarin iedereen meetelt. Het boek ‘Interactiekracht’ is in de maak. In de loop van 2019 zal gestart worden met scholing en training van hulpverleners. Daarnaast coacht Maartje vanuit Interactiekracht ook professionals in de zorg, leidinggevenden en mantelzorgers. Maartje is te volgen via LinkedIn (Maartje Goverde ), twitter (@MaartjeGoverde), facebook (Interactiekracht ), Zorgkrant.nl en via deze blog.

7 reacties op Contact met het ministerie van VWS

 • Maartje

  Dank voor de lieve reacties!
  En goede vragen; we gaan het maar stap voor stap doen, maar dit zijn zéker dingen om mee te nemen in het vervolg. De actiegroep heeft overigens veel betere positie en heeft gesprekken ook met de minister; volg hen vooral ook op http://www.wetbig2.nl!

 • Natuurlijk wil ik je volgen! succes…

 • Regina

  Top jij kan dat ook gewoon super.

 • Debby Watson

  Hallo Maartje,

  Heldere vragen! Lees jouw stukken met veel plezier. Ik begrijp dat Minister Bruins in de zomer van dit jaar BIG II een vervolg wil geven. Wellicht, mocht jij hiervoor de gelegenheid krijgen via jouw kersvers nieuw contact misschien dat jij er achter kan komen wat hier van de bedoeling is?

  groet,

  Debby Watson

 • Peter

  Ik zit me daar een pleidooi te schrijven die zijn weerga niet kent, en ik klik: punt/komma/enter weet ik niet meer, en alles weg. Echt géén idee waar het is gebleven. Ik schreef dat ik de oplossing had met mijn lagere school en 3 jaar LTS. Mensen met verstand van zaken, zoals Maartje, die komen op sleutelposities, zij gaan de boel bepalen. Is het nodig om de verantwoordelijken die met het plan regieverpleegkunde zijn gekomen (HBO? of MBO?) ik weet het niet maar wil het wél graag weten. Daarom graag uitleg van die het hebben ingevoerd, wáárom ze dat hebben gedaan en ook wil ik meteen weten waar ze eerder werkten, hoe lang ze zelf hebben gewerkt als zijnde verpleger en/of verpleegster. Ik zeg dat advocaat Flokstra “we worden geregeerd door nietsnutten” het juist ziet of tenminste dicht in de buurt zit met zijn geopperde stelling. Ik zeg ook dat wéér andere nietsnutten de scepter zwaaien in de ziekenhuizen, en weer iets hebben uitgedokterd dat één verpleegkundige met HBO opleiding salaris A en dát wordt MBO met salaris B en is 80 euro minder per maand! maal (effe natte vinger: zeg 200.000 waarvan er 80.000 van HBO naar MBO gaan dus 80.000 x 80 is effe de rekenmachine ter hand met zulke bedragen……ik kom op 64 miljoen uit. DOEN WE! straks naar de kroeg om te vieren! Het ministerie van WVS belooft half mei? ZIJN DE ZE DAAR HELEMAAL BELAZERD OF NIET? SLEEP ZE IN JUNI OF UITERLIJK JULIE VOOR DE RECHTER! LAAT NIET LANGER MET JULLIE SOLLEN! Ik wordt er zó pissig van! beloven met een reactie te komen en er gewoon niet mee op de proppen komen. Dat kan je gewoon “ONBESCHOFT” noemen, want dát is het! het zal mij niks verbazen dat ze het niet kunnen en dat de enige reden “geld” is. Voor hun zijn jullie allemaal “NIKS” LUCHT terwijl jullie juist “ALLES” zijn! ze draaien de boel om! PIK HET NIET MEER! OP ‘N DAG IS HET KLAAR MET LATEN SOLLEN EN GAAT DE BOEL PLAT! HELEMAAL PLAT. JA, DODEN GAAN ER ZEKER VALLEN, MAAR PLAT GAAT DE BOEL! MOETEN JULLIE IS OPLETTEN! JE HOEFT JE IN EEN VRIJ LAND HELEMAAL NIET TE LATEN BESODEMIETEREN DOOR JE EIGEN REGERING DIE JIJ BETAALD! DIE VOOR ZICHZELF DE PRACHTIGSTE REGELINGEN HEBBEN OPGESTELD! KUNNEN GEWOON OPSTAPPEN EN WACHTGELD MEE KRIJGEN (ZELF OPSTAPPEN!)KLAAS VINDT HERT HELEMAAL NIET RAAR ER EEN MODAAL JAARSALARIS BIJ TE KRIJGEN OMDAT DAT NU EENMAAL ZÓ IS ALS JE TWEE MAANDEN MINISTER BENT GEWEEST HEB JE RECHT OP 45 JAAR LANG ELK JAAR EEN MODAAL JAARSALARIS ALS TOESLAG! DIE 5000.00 EURO REISKOSTEN DIE UUHHH IK MOET STOPPEN. KAN OOK NIET GEPLAATST WORDEN, NATUURLIJK. Ik stuur het wél weg.

  • Maartje

   Mag gewoon geplaatst hoor; iedereen mag zien dat dit allemaal een heleboel emoties oproept want dat doet het.
   En er vallen al doden door alle tekorten in de zorg, dus we zijn al een heel eind die verkeerde kant op. Ook dàt mag benoemd worden.
   (Misschien volgende keer zonder hoofdletters? dan komt het wat minder dreigend over 😉 En tòch dank voor je bijdrage en het laten zien en horen wat dit vanbinnen met mensen doet. Want je bent ècht niet de enige!)

 • Fijn dat je deze vragen bespreekbaar maakt

  Ik heb nog een aanvullende vraag; wat is de rol of druk vanuit de zorgverzekeraars in deze ontwikkeling?

  Succes met al je inspanning!

  Tessa roos

Reageren