Updates

Crisis en kansen

Rellen, opstanden, geweld.

De afgelopen week was het flink raak in ons anders zo heel veilige landje. Het zat er al een tijdje aan te komen; de voortekenen waren legio. De onvrede en de spanning liepen bij steeds meer mensen op. En als er dan een paar gefrustreerde jongeren losgaan, dan slaat de vlam in de pan. Hadden we het kunnen voorkomen? In theorie vast, maar in praktijk niet. Er is te lang niet geluisterd. Er zijn teveel mensen te hoog in een ivoren toren geklommen. Als je mensen verwaarloost, dan kun je een reactie verwachten. Iedereen die lang in de geestelijke gezondheidszorg of de jeugdzorg werkt, weet dat. Het volk werd verwaarloosd; al heel lang. En nu komt de tegenreactie. Het is wat het is, dus we doen het er maar mee. De meesten van ons zitten niet zo in elkaar, dus de meesten van ons kijken toe nu. In angst, spanning of vanuit rust. Ik weet niet waar jij zit, maar voor degenen die last hebben van de onrust, de angst en de spanning, zeg ik dit: het gaat voorbij.

Er komt geen burgeroorlog, er komt geen totale MadMax-achtige wereld. Wat we er verder ook van vinden; we hebben met zijn allen een stevige wereld neergezet en die basis valt niet zomaar weg. Wij zijn in de meerderheid; mensen als jij en ik. Dit gaat voorbij. Niet vandaag misschien, maar heel lang gaat het niet duren. Als de agressie eruit is, dan stoppen ze weer. Zo werkt het. Weet dat. Weet dat het stopt.

In de tussentijd, als het nu toch is wat het is, kunnen we er beter maar het beste van maken. Een beetje uit de buurt blijven van die chaos, bijvoorbeeld. En nog gezonder: ga maar vast dromen over hoe jij wilt dat de wereld eruit ziet straks. Want hoe naar een crisis ook is: het is altijd een kantelpunt.  Het is altijd een moment waarin we in korte tijd grote veranderingen voor elkaar kunnen krijgen. We willen allemaal naar een wereld waarin iedereen integer is, nietwaar? En waar we met elkaar verantwoordelijk zijn. Omdat er naar elkaar geluisterd wordt. Niet het eeuwige gepolder waarin iedereen oeverloos zijn eigen standpunten staat te herhalen, maar echt luisteren. Zodat we weten wat er speelt, wat er nodig is en we samen kunnen beslissen om het goede te doen. Het kan echt. De aso’s en de egoïsten hebben de grootste mond maar ze zijn veruit in de minderheid. Dus wij hebben het voor het zeggen, als we willen. Mensen als jij en ik. We hoeven niet te weten hoe we het gaan doen, als we de eerste stappen maar zetten, dan komt de rest vanzelf. Want zo werkt het nu eenmaal. Bedenk vast of je mee wilt doen. Of je ook je stem wilt laten horen; die snapt dat die andere wereld echt mogelijk is. Want we kunnen en mogen het zelf gaan bepalen. Niet omdat we ergens tegen zijn, maar omdat we vooral ook vóór heel veel dingen zijn. Hoe scherper we zien wat we willen, hoe makkelijker we het voor elkaar zullen krijgen. En nu, middenin de chaos en onzekerheid, krijgen we de tijd om te dromen over wat we willen. Zodat we zo meteen, als zij zijn uitgeraasd, onze wereld kunnen maken zoals wij ‘em willen. Het kan. Jij en ik. Wij samen. 

De toekomst is al begonnen.

Doe je mee?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IK-LOGO-DEF-kopie-1240x1250.png

PS: Jij en ik weten dat het best anders kan in de zorg, en dat dat begint bij ons. Bij hoe we met elkaar om gaan. Bij het maken van contact, bij de uitdaging om bij onszelf te blijven, juist als het moeilijk is, om elkaar te helpen, ieder vanuit onze eigen kracht. Het begint bij ons. Bij onze stem. Bij onze eerlijkheid. Bij onze moed. Om het onbeschrijfbare voor ons woorden te geven, schreef ik een boek. Het helpt om veel meer tot de kern te komen; veel sneller vooruit te komen; krachtiger te worden, en de ruimte te durven creëren om het leven zelf te sturen. Waarheen we maar willen. Wil jij die onbesproken krachten ook leren kennen en ontwikkelen? Lees dan het boek ‘Interactiekracht, gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’. Hoewel dit boek geschreven is voor/ vanuit de psychiatrie en de jeugdzorg, gaat het vooral over onszelf; over het omgaan met ingewikkelde situaties. En hoe je daarbij altijd zelf de regie kunt blijven houden – wat er ook gebeurt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IK-LOGO-DEF-kopie-1240x1250.png

Vond je dit interessant? Geef je op om onze reis te volgen! Dat kun je doen door links in de zijbalk of in de pop-up je emailadres en je naam in te vullen

(als je het bericht hebt weggeklikt, klik dan op een willekeurige blog om het weer te zien)

Als psychiatrisch verpleegkundige heeft Maartje Goverde de methode Interactiekracht ontwikkeld om mensen met ingewikkeld gedrag effectiever te kunnen steunen op hun reis naar een volwaardig leven. Inmiddels voert ze campagne voor een hoopvolle toekomst voor iedereen. Ze is bestuurder van Stichting Uitblinkers, welke is opgericht als onderdeel van haar expeditie naar een nieuwe manier van hulpverlenen, en liefst ook naar een nieuwe maatschappij; eentje waarin iedereen meetelt. Het boek ‘Interactiekracht, gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’ kwam in 2019 uit. Naast scholing en training van hulpverleners coacht Maartje vanuit Interactiekracht ook professionals in de zorg, leidinggevenden en mantelzorgers. Maartje is te volgen via LinkedIn (Maartje Goverde ), twitter (@MaartjeGoverde), facebook (Interactiekracht ), Zorgkrant.nl en via deze blog.

Reageren