Updates

Dag #27

Rechtvaardigheid. Stabiliteit.

Ik heb geen idee hoe ik ze vandaag precies kan verenigen.

Feit: er ligt een wetsvoorstel BIG-2 met daarin een tweede register voor verpleegkundigen. Feit: opleiding gaat bepalen in welk register je mag vallen (Noot: MAG vallen. afhankelijk van je functie. Je mag tussen de registers switchen als je functie op- of afschaalt — kun je je de bijkomende extra bureaucratie al voorstellen!?). Feit: de inservice-opgeleide collega’s leven al jaren in onzekerheid (‘inservice’ is de opleiding waarbij je je opleiding in 1 richting deed en niet, zoals de HBO- en MBO-V-opgeleiden, algemeen voor alle richtingen).

Wat ik hoor van inservice opgeleiden, is dat zij een paar decennia geleden te horen kregen dat zij een HBO opleiding deden, maar dan in 1 werkveld in plaats van voor alle werkvelden. Ergens onderweg is er twijfel gekomen over het niveau van de opleiding; ik hoor al een tijdje dat het tussen HBO en MBO in zit. Nu, in de voorbereiding voor de wet BIG-2 is de opleiding voor het gemak geduid als MBO.

Huh?

Echt?

Kun je dat zomaar doen? Is er niet ergens een instituut dat vastlegt wat het niveau van een opleiding is? En moet dat niet door een officiële instantie herbeoordeeld worden, àls daar überhaupt al gegronde reden toe is? Want een gegronde reden heb ik nog niet gehoord.

Nou maakt het jou misschien niet veel uit; HBO, MBO, als je kont maar gewassen wordt als je in het ziekenhuis ligt, toch? Nou, als dit allemaal doorgaat dan lig je misschien toch straks in je eigen vuil. Dat is niet ondenkbaar. Er is een tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden. Er is een hardwerkende groep mensen, de inservice-opgeleiden, die nu vaak op HBO-niveau werken. Zullen die allemaal netjes in de zorgende pas blijven lopen als ze straks hun eigen functie niet meer mogen doen? Minder uitdagend werk krijgen? Los nog van het feit dat ik weinig mee heb gemaakt in mijn werkend leven dat zó tussen neus en lippen door een hele groep mensen op denigrerende wijze even aan de kant schoof. ‘Jullie doen er niet echt toe’, is ongezegd de boodschap (en dat doet iets met je gevoel van bestaansrecht, weten we nog?). Zonder duidelijke reden wordt een HBO-opleiding ineens een MBO. Denken we nou echt dat deze mensen massaal staan te juichen om in de zorg te blijven werken? Die branche waar je chronisch wordt verzocht om over je eigen grenzen te gaan?

Groot onrecht, dat is wat dit is.

Ik kan daar heel slecht tegen. Dus ik kruip in de pen en maar weer op internet om overal te lopen gillen dat dit toch echt niet kan. Of althans, dat wil ik. Maar eigenlijk kan het niet; ik ben voor  mezelf op zoek naar een beetje meer balans. Dat is nodig, kan ik je vertellen. Het onrecht roept en trekt en ik zoek een manier om niet op de barricade te springen. Of tenminste op een manier die niet veel tijd en energie kost. De grote uitdaging voor dit moment: hoe ga ik die twee dingen in vredesnaam verenigen in mezelf? Ik heb geen enkel idee; de dag zal het leren.

En ondertussen zoemt achterin mijn hoofd de vraag waarom niet heel Nederland inmiddels in opstand komt. We krijgen allemaal een keer met zorg te maken. Ieder van ons. Dan willen we toch dat het goed geregeld is, nietwaar? Beter zorgen we nu vast goed voor onze zorgverleners.

Ben je ook een pleegzuster of -broeder? Laat ons beroep niet meer koeieneren en verzet je tegen deze afschuwelijke bureaucratische stap en teken deze petitie!!

Vond je dit interessant? Geef je op om Updates te ontvangen van nieuwe berichten! Dat kun je doen door aan de linkerkant je emailadres en je naam in te vullen.

Als psychiatrisch verpleegkundige heeft Maartje Goverde de methode Interactiekracht ontwikkeld om mensen met ingewikkeld gedrag effectiever te kunnen steunen op hun reis naar een volwaardig leven. Inmiddels voert ze campagne voor een hoopvolle toekomst voor mensen die hun vertrouwen zijn verloren. Ze is bestuurder van Stichting Uitblinkers, welke is opgericht als onderdeel van haar expeditie naar een nieuwe manier van hulpverlenen, en liefst ook naar een nieuwe maatschappij; eentje waarin iedereen meetelt. Het boek ‘Interactiekracht’ is in de maak. In de loop van 2019 zal gestart worden met scholing en training van hulpverleners. Daarnaast coacht Maartje vanuit Interactiekracht ook professionals in de zorg, leidinggevenden en mantelzorgers. Maartje is te volgen via LinkedIn (Maartje Goverde ), twitter (@MaartjeGoverde), facebook (Interactiekracht) en via deze blog.

 

Reageren