Updates

Dag #33

Verbondenheid. Solidariteit.

Verbinding geeft energie. Ik heb zo geen evidence based informatie over waarom dat zo is, maar het is zo. Sociale isolatie maakt ziek en verbinding heelt en geeft energie. Ik zie en hoor steeds meer mensen, collega’s maar ook anderen, die van zich laten horen. Lang niet altijd zijn we het met elkaar eens, maar dat hoeft ook niet. Dat contact helpt.

Ik denk aan de mensen die ik in mijn dagelijks werk help. Het zijn mensen die klem zitten in vastgelopen trajecten, vaak monddood gemaakt. ‘Hulpverleningsmoe’ wordt dat dat genoemd; logisch, want deze mensen zijn vaak inderdaad moe van al die hulpverlening. Maar eigenlijk zijn ze vooral monddood gemaakt. Ze hebben geleerd dat hun stem niet telt. Hulpverlening kan je maken of breken; ik kom mensen tegen die letterlijk kapot zijn gegaan. Door ons. Het was niet onze bedoeling, maar het is wel gebeurd. We keken niet goed, waren teveel met onze eigen ideeën bezig om te zien wat die ander nodig had. Ik hoor mezelf steeds vaker zeggen: ‘Het spijt me. Ik weet dat ik niet diegene was, maar ik ben onderdeel van de hulpverlening, en namens ons: het spijt me dat je dit mee hebt moeten maken. Je had het niet verdiend.’ En ik meen het. We doen echt ons best en toch maken we soms dingen stuk. Het enige dat dan echt helpt is reflecteren op wat je doet en erkennen wat er is gebeurd. En zorgen voor verbinding. Ook als het met de hulpverlening niet meer lukt, is verbinding nog steeds mogelijk en belangrijk. De wereld draait niet om ons, en mensen kunnen vaak best verder zonder ons. Maar hebben dan nog steeds anderen nodig. Mijn belangrijkste advies aan iedereen die ik tref: zoek mensen op die je zien. Die je erkennen. Die maken dat je je een beetje beter voelt over jezelf in plaats van een beetje slechter. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan als je geen netwerk hebt, maar het is een goed begin om zo naar anderen te kijken. Wees zuinig op jezelf want dat verdien je.

Ik ben gespecialiseerd in vastgelopen trajecten en ik zie overeenkomsten met wat er momenteel in mijn beroep speelt. Ik hoor vakgenoten die zich structureel ontkend, miskend, gebruikt en geschoffeerd voelen. Ze voelen zich ook ‘hulpverleningsmoe’, oftewel monddood gemaakt, door andere partijen in de zorg. Partijen die zeggen er te zijn voor steun, maar teveel bezig zijn met hun eigen ideeën om nog te horen waar mijn collega’s nou echt behoefte aan hebben. Het is tijd voor reflectie en verbinding. Ik weet niet hoe het verder gaat. En of iedereen in staat is tot zelfreflectie, want dat is een vaardigheid die niet iedereen gegeven is. Maar ik weet wel dit: de verbinding is er al. We zoeken elkaar op; laten van ons horen en er komen er steeds meer die hun mond open doen. Dat is goed. Het verbindt en geeft daarmee kracht; het geeft steun. Niet iedereen is het altijd maar met elkaar eens en ook dat is goed; we leren zo van en met elkaar; zetten elkaar aan het denken. Het contact met collega’s inspireert, juist als we elkaar uit blijven dagen met andere gedachten en zeker in tijden van chaos. Wie wat of waar je ook bent: laat van je horen; ook jij telt mee.

Vond je dit interessant? Geef je op om onze reis te volgen! Dat kun je doen door links in de zijbalk of  in de pop-up je emailadres en je naam in te vullen (als je het bericht hebt weggeklikt, klik dan op een willekeurige blog om het weer te zien).

Als psychiatrisch verpleegkundige heeft Maartje Goverde de methode Interactiekracht ontwikkeld om mensen met ingewikkeld gedrag effectiever te kunnen steunen op hun reis naar een volwaardig leven. Inmiddels voert ze campagne voor een hoopvolle toekomst voor mensen die hun vertrouwen zijn verloren. Ze is bestuurder van Stichting Uitblinkers, welke is opgericht als onderdeel van haar expeditie naar een nieuwe manier van hulpverlenen, en liefst ook naar een nieuwe maatschappij; eentje waarin iedereen meetelt. Het boek ‘Interactiekracht’ is in de maak. In de loop van 2019 zal gestart worden met scholing en training van hulpverleners. Daarnaast coacht Maartje vanuit Interactiekracht ook professionals in de zorg, leidinggevenden en mantelzorgers. Maartje is te volgen via LinkedIn (Maartje Goverde ), twitter (@MaartjeGoverde), facebook (Interactiekracht) en via deze blog.

Reageren