Updates

Dag #38

Rust. Plezier. Wezenlijkheid.

Gelukkig zijn is een vaardigheid; een kunst op zich. Er is zoveel te verbeteren in deze wereld dat we elke dag wel wat tegenkomen waar we ontevreden over zijn, of in ieder geval: zouden kunnen zijn. Dat geeft meteen het verschil weer tussen mensen die de vaardigheid ‘gelukkig zijn’ goed onder de knie hebben, en degenen die dat nog wat meer zouden mogen leren: gelukkig zijn betekent kunnen genieten van kleine dagelijkse momenten, tevreden zijn met de dingen die je wel hebt. Supercliché, misschien, maar tegelijkertijd waarheden als koeien.

Soms vind ik het allemaal een hele toer, om de vrolijkheid vast te houden en de wereld vanuit mogelijkheden te bekijken. Afgelopen weken bijvoorbeeld, werden grotendeels in beslag genomen door zorgen over de toekomst van de zorg, van mijn beroep en de gevolgen daarvan voor zowel mijn collega’s als de vele, vele mensen die van hen afhankelijk zijn en nog zullen worden. Mogelijk heb je momenten gemerkt van cynisme, of van machteloosheid. Juist op die momenten is het handig om de vaardigheid ‘geluk’ te kennen, begrijpen en in te zetten. Het gaat niet om alles dat nog beter kan. Het gaat om het koesteren van de momenten die het leven mooi maken; hoe klein ook. Dat is waar ‘genieten’ en ‘geluk’ in wezen om draaien. Het klinkt zo makkelijk, en toch is het zuurpruimgehalte in onze wereld hoog, vind je niet? Ik heb een trucje voor de dagen dat het me allemaal niet vanzelf afgaat; misschien ken je het wel: ik kijk even bij de mensen die hier heel goed in zijn. Lang leven social media, want we kunnen medemensen vinden in alle soorten en maten, en gelukkig ook degenen die hun timeline vol hebben staan met kleine anekdotes, grapjes en dagelijkse kleine wondertjes. Sommige mensen zijn heel erg goed geworden in het koesteren van het leven, zelfs als het hunne met ellende is gevuld. Ik mag er graag van leren.

Dus vandaag?
Vandaag schijnt de zon, zie ik de koolmeesjes af en aan vliegen in het kastje naast de keukendeur en zal ik buiten zijn, om te genieten van alles wat deze dag me brengt; hoe klein ook. Ik wens jullie hetzelfde 🙂

Vond je dit interessant? Geef je op om onze reis te volgen! Dat kun je doen door links in de zijbalk of  in de pop-up je emailadres en je naam in te vullen (als je het bericht hebt weggeklikt, klik dan op een willekeurige blog om het weer te zien).

Als psychiatrisch verpleegkundige heeft Maartje Goverde de methode Interactiekracht ontwikkeld om mensen met ingewikkeld gedrag effectiever te kunnen steunen op hun reis naar een volwaardig leven. Inmiddels voert ze campagne voor een hoopvolle toekomst voor mensen die hun vertrouwen zijn verloren. Ze is bestuurder van Stichting Uitblinkers, welke is opgericht als onderdeel van haar expeditie naar een nieuwe manier van hulpverlenen, en liefst ook naar een nieuwe maatschappij; eentje waarin iedereen meetelt. Het boek ‘Interactiekracht’ is in de maak. In de loop van 2019 zal gestart worden met scholing en training van hulpverleners. Daarnaast coacht Maartje vanuit Interactiekracht ook professionals in de zorg, leidinggevenden en mantelzorgers. Maartje is te volgen via LinkedIn (Maartje Goverde ), twitter (@MaartjeGoverde), facebook (Interactiekracht) en via deze blog.

Reageren