Updates

Hoe het kabinet de zorgprofessional in de rug steekt.

Gister was er – voor de tweede keer – een stemming in de tweede kamer over een betere financiële waardering voor de zorgprofessional. Aanleiding voor  de ingediende motie was natuurlijk de coronacrisis en het gegeven dat zorgprofessionals bijzonder hard hebben gewerkt. Er zijn collega’s getraumatiseerd geraakt, ziek geworden en zelfs overleden.

Het applausje dat we in april kregen was natuurlijk een fijn opwarmertje, maar nu is het dan tijd om ook te handelen naar alle mooie woorden.

Ik zou toch denken dat het kabinet zich juichend van vreugde op de kans zou storten om eindelijk iets terug te kunnen doen.

Blijkbaar vindt het kabinet er heel wat anders van.

Ik weet niet wat ze daar in Den Haag aan het doen zijn, maar hun taak is zorgen voor de burger, toch?

PS: Jij en ik weten dat het best anders kan in de zorg, en dat dat begint bij ons. Bij hoe we met elkaar om gaan. Bij het maken van contact, bij de uitdaging om bij onszelf te blijven, juist als het moeilijk is, om elkaar te helpen, ieder vanuit onze eigen kracht. Het begint bij ons. Bij onze stem. Bij onze eerlijkheid. Bij onze moed. Om het onbeschrijfbare voor ons woorden te geven, schreef ik een boek. Het helpt om veel meer tot de kern te komen; veel sneller vooruit te komen; krachtiger te worden, en de ruimte te durven creëren om het leven zelf te sturen. Waarheen we maar willen. Wil jij die onbesproken krachten ook leren kennen en ontwikkelen? Lees dan het boek ‘Interactiekracht, gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’. Hoewel dit boek geschreven is voor/ vanuit de psychiatrie en de jeugdzorg, gaat het vooral over onszelf; over het omgaan met ingewikkelde situaties. En hoe je daarbij altijd zelf de regie kunt blijven houden – wat er ook gebeurt.

Vond je dit interessant? Geef je op om onze reis te volgen! Dat kun je doen door links in de zijbalk of in de pop-up je emailadres en je naam in te vullen

(als je het bericht hebt weggeklikt, klik dan op een willekeurige blog om het weer te zien).

Als psychiatrisch verpleegkundige heeft Maartje Goverde de methode Interactiekracht ontwikkeld om mensen met ingewikkeld gedrag effectiever te kunnen steunen op hun reis naar een volwaardig leven. Inmiddels voert ze campagne voor een hoopvolle toekomst voor mensen die hun vertrouwen zijn verloren. Ze is bestuurder van Stichting Uitblinkers, welke is opgericht als onderdeel van haar expeditie naar een nieuwe manier van hulpverlenen, en liefst ook naar een nieuwe maatschappij; eentje waarin iedereen meetelt. Het boek ‘Interactiekracht, gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’ kwam in 2019 uit. Naast scholing en training van hulpverleners coacht Maartje vanuit Interactiekracht ook professionals in de zorg, leidinggevenden en mantelzorgers. Maartje is te volgen via LinkedIn (Maartje Goverde ), twitter (@MaartjeGoverde), facebook (Interactiekracht ), Zorgkrant.nl en via deze blog.

4 reacties op Hoe het kabinet de zorgprofessional in de rug steekt.

 • Peet

  Dankjewel Maartje! is toch leuk en om af en toe te horen hoe stoer je ook bent. Eigenlijk had ik verwacht dat ze er wél zouden uitkomen, juist nú. Ze hebben wel lef! dat het ‘n spel is dat mag je toch werkelijk hoop op hebben dat het dát niet is. Is er maar één optie om het wél voor elkaar te krijgen? nee dat niet, er is sowieso de optie die nu aan de gang is, maar dat gaat eindeloos vragen om geduld. Was ik dé aangewezen persoon die moet beslissen: wat nu? dan was vandaag alles gesloten. Ja maar da….. de groeten. Wat ik ‘n half jaar geleden vertelde dat blijkt HELAAS HET juiste eind te zijn. ZE HEBBEN SCHIJT AAN JULLIE, ZE STEKEN NOG NÉT NIET DE MIDDELVINGER OP. Ze kunnen niet anders dan er wél uitkomen…..

  • Maartje

   Nou, zo voelt het inderdaad wel Peet, dus dat schrijf je goed. Ik denk dat we wat meer zelf moeten gaan kijken naar wat we zelf kunnen doen om onze eigen situatie te verbeteren; ieder voor zich en ook samen. Want als we gaan zitten afwachten dan komt het er niet van; niemand anders zal het doen. Dat is ook precies waar mijn video vandaag over ging https://www.interactiekracht.nl/de-zorgprofessional-wie-pakt-de-regie/
   Dank voor al je betrokkenheid, want dat doet erg goed. Weten we in ieder geval zéker dat er mensen zijn die het daadwerkelijk wat kan schelen ❤

 • Peet

  Hoi Maartje

  Naar je verhaal luisterend denk ik: inderdaad, wat ‘n waardering heeft het kabinet toch van alles en iedereen die in de zorg werkzaam is! behalve dan als het geld kost. Als het geld kost dan is de waardering ineens weg of ‘n stuk minder. Begrijpen waarom er zo goed als altijd gezeur, gelazer en gedonder is als er om geld wordt gevraagd in de zorg, kan ik niet. Ik herinner mij een moment dat alle kamerleden er op vooruit gingen en dat dit een flinke vooruitgang was! ze hadden er namelijk al zó lang niets bij gekregen! Wat hebben jullie, werknemers in de zorg, er de afgelopen 10 jaar bij gekregen? Ik hou het wel rustig omdat ik mezelf train, of wil trainen om voorgoed af te rekenen met het gebruik van lelijke worden. Zó makkelijk om die woorden te gebruiken. En dat opwinden als ik het ergens faliekant niet mee eens ben is helemaal niet nodig, en stop ik ook mee. Mijn mening over alles en iedereen in de zorg is al jaren hetzelfde en zal nimmer veranderen.
  Heb het allemaal goed en blijf gezond!

  Peet

  • Maartje

   Hoi Peet, dankjewel! Je slaat de spijker op z’n kop; het is niet eerlijk hoe het verdeeld wordt. En goed te horen dat je je blijft ontwikkelen; ik ben daar ook van; zouden er veel meer mogen doen in deze wereld. Bewondering ook voor wat je al bereikt hebt 🙂 Dus alle respect en ga zo door!
   grtz
   Maartje

Reageren