Updates

Jeugdzorg en GGZ:

Interactiekracht® betekent empowerment: de methode helpt jongeren en volwassenen in complexe situaties en met psychiatrische- en/ of gedragsproblemen om zelf de regie over hun leven te nemen. Door de methode leren mensen hun eigen kwaliteiten herkennen en inzetten, waardoor ze zelfstandiger kunnen functioneren – ook als diagnoses of klachten niet meer weggaan.

Interactiekracht draait om de kracht die je als mens in je hebt (want die heb je; of je dat nu wilt of niet), en je kunt die kracht leren gebruiken in je voordeel. Dit doe je door te kijken naar wat er gebeurt in de manier waarop je met jezelf omgaat, de manier waarop je met je omgeving omgaat en de manier waarop je omgeving met jou omgaat. Zo kun je leren waar jouw kracht precies zit en hoe je die kunt leren gebruiken. We hebben die kracht allemaal, en alle drie de factoren zijn even belangrijk. We kunnen daarmee allemaal leren hoe we met deze kracht onszelf sterker, en ons leven beter kunnen maken.

Psychische problemen en vastgelopen interactiepatronen zijn twee verschillende dingen, maar ze lijken op elkaar en ze gaan vaak samen op; daardoor worden ze meestal op één hoop gegooid. Dat is eigenlijk zonde, want lastige interacties zijn meestal veel makkelijker op te lossen dan psychische problemen. Interactiekracht draait om interacties en kracht; niet om psychiatrie en stoornissen. Tegelijkertijd is deze methode wel ontwikkeld in de (jeugd)psychiatrie om mensen te helpen met de meest complexe situaties. Om dit goed te kunnen doen is naast kennis van interactiepatronen dan ook kennis nodig van psychiatrie en van jeugdigen. Want het is belangrijk om het verschil te kunnen herkennen tussen de kracht van de interactie – een kracht die je makkelijk om kunt leren draaien en in je voordeel kunt gebruiken – en de kracht van bijvoorbeeld angsten of dwangen, die vanuit een heel ander probleem ontstaan. Interactiekracht helpt mensen met psychische problematiek om steviger in het leven te staan en zelfstandiger te kunnen functioneren.

Meer algemene informatie Interactiekracht kun je lezen bij methode. Daarnaast staat in het boek ‘Interactiekracht, gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’ stap voor stap beschreven wat er nodig is om gezonde kanten en kwaliteiten van mensen te herkennen en hoe deze ingezet kunnen worden om mensen met complexe problemen te versterken – zodat ze toch meer zelf kunnen.

Verder zijn er de volgende mogelijkheden:

Voor Zorgprofessionals:

  • Interactiekracht® Basistraining
  • Begeleiden bij het effectief doorbreken van vastgelopen hulpverleningssituaties
  • Effectieve ondersteuning bij het versterken van cliënten in de jeugdzorg of (jeugd-)ggz; juist ook voor de mensen met heftige problematiek en in dwang- of drangtrajcten
  • Mogelijkheden voor jouw team of organisatie staan bij organisaties

Neem contact op voor meer informatie!

Voor mensen die ondersteuning nodig hebben:

Ben je zelf iemand met diagnoses en wil je sterker worden en zelf de leiding nemen in jouw leven? Of ben je mantelzorger van iemand in een heel complexe situatie?

In de regio’s Arnhem, Nijmegen, Noord Oost Brabant en Noord Limburg werkt Stichting Uitblinkers met de visie en methodiek van Interactiekracht. Stichting Uitblinkers heeft met de meeste gemeenten in die regio’s een contract voor ondersteuning, wat betekent dat de hulp kan worden vergoed via de Jeugdwet of de WMO. Meer informatie? Klik hier voor de website van Stichting Uitblinkers.