Updates

Interactiekracht – de methode

Interactiekracht® is in eerste instantie ontwikkeld in en voor de jeugd- en geestelijke gezondheidszorg, juist voor de meest complexe psychiatrische- en/of gedragsproblematiek. Interactiekracht helpt deze mensen effectief om te gaan met het leven zoals dat op hun pad komt, met alle tekortkomingen en leed die daarbij kunnen horen. Het is een methode die je leert om zelf de regie te nemen en  houden; ook als er steeds onverwachts heftige dingen gebeuren, of mensen helemaal vastlopen in hun situatie. Door de jaren heen kwamen we erachter dat de methode ook voor mensen zonder die problemen, en zonder diagnoses goed werkt. Eigenlijk is dat heel erg logisch, want Interactiekracht gaat uit van het versterken van de eigenschappen van een persoon, en niet van een ziekte. En daarbij:

  • We hangen allemaal van beperkingen aan elkaar.
  • We zijn allemaal wel ergens in ons leven op één of andere manier beschadigd.
  • En we raken allemaal met enige regelmaat wel een beetje van ons levenspadje af.

Als je dat allemaal kunt verdragen, en je eenmaal weet hoe je je eigen tekortkomingen in je voordeel kunt laten werken, is het leven eigenlijk niet eens zo moeilijk meer om echt te ‘leiden’. Maar ja. Dan moet je eerst maar eens zien te verdragen dat we niet perfect zijn. En als dat lukt, dan nog even leren hoe je dat dan doet; dat leiden.

Daarmee is al een beetje samengevat hoe Interactiekrachtmethode helpt:

  • Het leren (her)kennen van de gezondheid in je eigen valkuilen, beperkingen, kwetsbaarheden, en vooral:
  • …hoe je juist die dingen in je voordeel kunt laten werken, zodat je gebruik kunt maken van je kwaliteiten, talenten en jouw eigen kracht. Want ook die heeft ieder van ons in zich. Of we nou een diagnose hebben of niet.

Omgaan met het leven doe je niet alleen; het ontstaat in het contact – de interacties – met de mensen en de wereld om ons heen. De kracht van die interacties kan ons helpen om sterker te worden maar ook om ons klein te maken of te houden. Interactiekracht helpt je dat eerste te doen.

Hoe werkt het?

Er zijn oneindig veel dingen die je kunt doen om zelf je leven actief de goede kant op te sturen. In heel grote lijn komt het neer op 4 dingen:

  • Jouw persoonlijke valkuilen in je voordeel laten werken.
  • Heldere technieken die je je eigen kunt maken.
  • Duidelijke stappen die je kunt zetten.
  • Op een nieuwe manier naar jezelf en je leven kijken, waardoor je de 3 voorgaande punten makkelijker kunt uitvoeren.

De Interactiekrachtmethode in de jeugdzorg of GGZ heeft raakvlakken met de Presentiebenadering en met Herstelvisie. Het grote verschil zit erin dat Interactiekracht zich richt op de persoon als onderdeel van een situatie, en daarbij in de ondersteuning ook de persoonlijkheid van de professional betrekt. Want als een professional de kracht van interacties zelf niet in kan zetten, kan-ie het ook niet aan een ander leren.

Er is zoveel over te zeggen, dat je er een boek over zou kunnen schrijven. Dat is dan ook gedaan; ‘Interactiekracht, gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’, heet het. Klik hier voor het boek en een inkijkje in het eerste hoofdstuk!

Om de methode goed in te bedden in een organisatie dient deze aan bepaalde randvoorwaarden te voldoen; kijk daarvoor bij organisaties.

Wil je zelf coaching en scholing? Klik hier voor de mogelijkheden.

Voor ondersteuning aan of voor mensen met psychiatrische en/ of gedragsproblemen, klik hier.

Interactiekracht is ontwikkeld door Maartje Goverde, als onderdeel van haar missie. Wil je daar meer over weten? Klik hier.