Updates

Ongepaste spot

Tussen de kerstliedjes en het nieuws over corona door, komen ook zij op de radio weer de hele dag voorbij: de spotjes van de zorgverzekeraars. Nooit eerder werd op zo’n duidelijke en schrijnende wijze de ongepastheid van de marktwerking in de zorg voor zo’n grote groep burgers duidelijk.

Het is crisis. Mensen zijn bezig met ziek zijn, met doodgaan, met eenzaam zijn, met zich afgesloten voelen van de wereld. Ondernemers zijn wanhopig, kunstenaars verdrietig, en heel, heel veel mensen zijn bang: ofwel voor het virus, ofwel voor de macht van de staat. En werkelijk niemand van hen zal verlossing vinden door het kiezen van een andere zorgverzekering.

In tijden van crisis wordt duidelijk wat echt van waarde is; dingen als inkomen, te eten hebben een dak boven je hoofd, en zorg. Zorg. Niet marktwerking, maar zorg. In tijden van crisis zit niemand te wachten om zich te verdiepen in de verkiezingsprogramma’s en bij behorende -campagnes van de zorgverzekeraars. Met alle respect voor de mensen die zich er dag in dag uit voor inzetten aan de kant van de zorgverzekeraars: het heeft gewoon geen meerwaarde. Het gaat niet om het kiezen van een nieuwe volksvertegenwoordiging; het gaat erom dat je gedwongen wordt ergens voor te kiezen om gebruik te kunnen maken van je recht op zorg. Het is een onzin die verkiezing. Het is alsof je werkgever je elk jaar zou dwingen te kiezen welk administratiekantoor je loon uit mag gaan betalen. Of dat we ons politiestelsel via verzekeringen gaan regelen: in tijden van een delict kun je enkel bij je eigen verzekering aangifte doen en zij handelen deze dan af. De gewone agent op straat wordt dan uit een gezamenlijke regeling betaald, zoiets als de Wet Langdurige Zorg.

Het is niet dat de zorgverzekeraars het slecht bedoelen, het is alleen een totaal onzinnige manier om een recht te regelen.

Het levert geen enkele meerwaarde op; het is op zijn allerbest alleen maar onhandig gedoe en onnodig duur. Net als je politiestelsel via verzekeringen regelen: het slaat gewoon nergens op. Deze crisis maakt veel duidelijk. Het is tijd om te veranderen. En er zijn echt alternatieven genoeg.

Steeds meer mensen zijn bezig met het opzetten van nieuwe dingen, vanuit een andere manier van denken. Het is tijd, en deze crisis is een mooi moment voor het maken van een doorstart naar een nieuwe manier van samen leven en samen organiseren. Vanuit menselijkheid. Met begrip voor elkaar, en de wereld om ons heen. Met een beetje meer perspectief over waar de mogelijkheden en beperkingen liggen in deze wereld; daar gaan we sowieso naar toe.

De toekomst is al begonnen.

Haak je aan?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Logo-klein-website.png

PS: Jij en ik weten dat het best anders kan in de zorg, en dat dat begint bij ons. Bij hoe we met elkaar om gaan. Bij het maken van contact, bij de uitdaging om bij onszelf te blijven, juist als het moeilijk is, om elkaar te helpen, ieder vanuit onze eigen kracht. Het begint bij ons. Bij onze stem. Bij onze eerlijkheid. Bij onze moed. Om het onbeschrijfbare voor ons woorden te geven, schreef ik een boek. Het helpt om veel meer tot de kern te komen; veel sneller vooruit te komen; krachtiger te worden, en de ruimte te durven creëren om het leven zelf te sturen. Waarheen we maar willen. Wil jij die onbesproken krachten ook leren kennen en ontwikkelen? Lees dan het boek ‘Interactiekracht, gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’. Hoewel dit boek geschreven is voor/ vanuit de psychiatrie en de jeugdzorg, gaat het vooral over onszelf; over het omgaan met ingewikkelde situaties. En hoe je daarbij altijd zelf de regie kunt blijven houden – wat er ook gebeurt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Logo-klein-website.png

Vond je dit interessant? Geef je op om onze reis te volgen! Dat kun je doen door links in de zijbalk of in de pop-up je emailadres en je naam in te vullen

(als je het bericht hebt weggeklikt, klik dan op een willekeurige blog om het weer te zien)

Als psychiatrisch verpleegkundige heeft Maartje Goverde de methode Interactiekracht ontwikkeld om mensen met ingewikkeld gedrag effectiever te kunnen steunen op hun reis naar een volwaardig leven. Inmiddels voert ze campagne voor een hoopvolle toekomst voor iedereen. Ze is bestuurder van Stichting Uitblinkers, welke is opgericht als onderdeel van haar expeditie naar een nieuwe manier van hulpverlenen, en liefst ook naar een nieuwe maatschappij; eentje waarin iedereen meetelt. Het boek ‘Interactiekracht, gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’ kwam in 2019 uit. Naast scholing en training van hulpverleners coacht Maartje vanuit Interactiekracht ook professionals in de zorg, leidinggevenden en mantelzorgers. Maartje is te volgen via LinkedIn (Maartje Goverde ), twitter (@MaartjeGoverde), facebook (Interactiekracht ), Zorgkrant.nl en via deze blog.

2 reacties op Ongepaste spot

  • Een krachtig argument om onze zorgverzekeringen (basispakket) voortaan als #zorgbelasting te behandelen. Uitvoering mag nog steeds door verzekeraar.

    Hebben we meteen de hete aardappel van inkomensafhankelijke premie geregeld.

    #SVB #UWV doen het al zo.

    • Maartje

      Verzekeraar mag van mij aftreden, en meer inzet op houdingsverandering. Dan komen we denk ik heel stuk verder. Zorgbelasting klinkt als heeele goeie optie imho.

Reageren