Updates

Over Maartje Goverde

Maartje is interactiedeskundige, bestuurder, psychiatrisch verpleegkundige in de (jeugd)ggz, ondernemer, schrijfster, blogger/ vlogger, gecertificeerd trainer, spreker en bovenal vriendin, partner en, nou ja, gewoon mens.

Ze werd geboren in 1973, groeide op, haalde een diploma aan de HBO-Verpleegkunde en ging in de Geestelijke Gezondsheidszorg (GGZ) werken. Zoals bij elk mens werd haar leven gevormd door miljoenen grote en kleine gebeurtenissen. Onderweg bleek een combinatie van idealisme, optimisme en daadkracht haar overeind te houden in barre tijden.

Haar leven leidde tot haar missie: de zorg gezond maken.

Want de zorg is ziek, en de mensen met de lastigste problemen vallen het eerste buiten de boot. Zo zou het toch niet moeten zijn, vond ze.

Het begon met het ontwikkelen van een methode om mensen met psychiatrische- en gedragsproblemen te ondersteunen bij het sterker worden en zelf de regie over je leven weer te nemen. Inmiddels heeft ze die methode ook beschreven in een boek.

Omdat bleek dat je voor het goed uitvoeren van de methode eigenlijk de zorg ook anders moet organiseren, ontwierp ze een organisatiestructuur en richtte samen met een collega Stichting Uitblinkers op, waar de regie over de zorg ligt bij de hulpverlener en hulpontvanger, ieder vanuit eigen deskundigheid. Op dit moment is ze bezig deze nieuwe manier van organiseren in een boek te beschrijven.

Ondertussen werd ook duidelijk dat haar vak steeds meer wegbezuinigd werd. Er lopen nog best wat verpleegkundigen rond in zorgland, maar hun takenpakket is verschraald tot een soort hulpjes van artsen. Terwijl het echt een heel ander vak is. Dus daar bemoeit Maartje zich nu ook nog tegenaan.

Verder stort ze zich op projectjes die zoal een goed idee lijken om haar steentje bij te dragen; zo nam ze deel aan diverse werkgroepen bij coöperatie De Zorgprofessional, was ze ooit medebestuurder bij Platform Zelfstandigen (V&VN), nam ze deel aan de coalitie ‘Digivaardig in de Zorg’, stortte ze zich in de opstand van verpleegkundigen tegen wet BIG II en was ze redacteur bij Zorgkrant.nl voor het dossier wet BIG II.

Maartje coacht met Interactiekracht inmiddels zowel privépersonen als professionals van uitvoerend tot beleids- en bestuursniveau binnen en ook buiten de zorg.

Ze beweegt zich vaak op het verbale randje van onze maatschappij door te zeggen wat eigenlijk niet gezegd mag worden, is, maar dan op een manier die net nog een beetje kan. En soms ook net niet.

Wil je volgen wat ze doet? Dat kan op Twitter, LinkedIn, facebook en Youtube.