Updates

Pas op! Waar is onze plaats?

‘We maken een pas op de plaats’ zeiden zowel de beroepsvereniging V&VN als minister Bruins van VWS verleden week na de commotie onder verpleegkundigen met betrekking tot de nieuwe Wet BIG II.

Dat is goed, zo’n pas op de plaats, want er liggen vele vragen. Nu heeft V&VN op hun website een soort verklaring geschreven over hoe zij tegen de huidige situatie aankijkt. Afgezet tegen de vragen die ik voorbij heb zien komen vanuit collega’s de afgelopen maanden, ben ik niet gerustgesteld dat de terechte zorgen van de beroepsgroep serieus genomen worden.

Daarbij komt nog het artikel in het AD waaruit minister Bruins lijkt te vinden dat de beroepsgroep eigenlijk niet intelligent genoeg is om de materie rond wet BIG II goed te begrijpen.

En dan nog de brief de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) heeft gepubliceerd om te zorgen dat de aangesloten ziekenhuizen de verpleegkundigen beroepsgroep op gepaste wijze zullen sussen.

Ik vind het zorgwekkende ontwikkelingen. De afgelopen maanden bleken er steeds nieuwe ontdekkingen gedaan te worden over het besluitvormingsproces naar Wet BIG II en de overgangsregeling, wat ook steeds nieuwe vragen opriep. Ik heb deze met hulp van collega’s zoveel mogelijk verzameld en inmiddels overzichtelijk op een rij gezet.

De zeer gebrekkige antwoorden vanuit de beroepsvereniging (en het continue zwijgen vanuit andere partijen) zijn in mijn beleving een grote oorzaak van de toenemende onrust onder verpleegkundigen. Ik besloot mijn zorgen hierover te delen met het bestuur van V&VN en dit bestuur ook te wijzen op haar taken. Het is tijd dat de V&VN de vragen serieus gaat beantwoorden, dus het overzicht van vragen heb ik ook gestuurd.

En omdat het een taak is van de Ledenraad en de Raad van van Toezicht/ Raad van Commissarissen om het bestuur van V&VN te helpen haar werk goed te doen, besloot ik te vragen hen ook deze email te sturen. Want het lijkt met toch heel zinnig dat V&VN zo snel mogelijk gaat handelen naar de missie die V&VN ooit haar bestaansrecht gaf.

Nieuwsgierig wat er in de email aan het bestuur van V&VN staat? Klik hier!

Nieuwsgierig of ik ook jouw vragen heb gehoord? Klik hier voor het overzicht met de vragen.
(Mis je nog een vraag? Laat het weten, dan verzamel ik ze en kunnen we ze nog nasturen op een later moment. Het is nooit te laat om je stem te laten horen)

Nieuwsgierig naar de missie van V&VN? Klik hier voor de huidige missie van V&VN.

 

PS: voor wie het handig vindt om een bestand met de email en de vragen in één te hebben, klik dan hier!

 

 

Vond je dit interessant? Geef je op om onze reis te volgen! Dat kun je doen door links in de zijbalk of  in de pop-up je emailadres en je naam in te vullen (als je het bericht hebt weggeklikt, klik dan op een willekeurige blog om het weer te zien).

Als psychiatrisch verpleegkundige heeft Maartje Goverde de methode Interactiekracht ontwikkeld om mensen met ingewikkeld gedrag effectiever te kunnen steunen op hun reis naar een volwaardig leven. Inmiddels voert ze campagne voor een hoopvolle toekomst voor mensen die hun vertrouwen zijn verloren. Ze is bestuurder van Stichting Uitblinkers, welke is opgericht als onderdeel van haar expeditie naar een nieuwe manier van hulpverlenen, en liefst ook naar een nieuwe maatschappij; eentje waarin iedereen meetelt. Het boek ‘Interactiekracht’ is in de maak. In de loop van 2019 zal gestart worden met scholing en training van hulpverleners. Daarnaast coacht Maartje vanuit Interactiekracht ook professionals in de zorg, leidinggevenden en mantelzorgers. Maartje is te volgen via LinkedIn (Maartje Goverde ), twitter (@MaartjeGoverde), facebook (Interactiekracht) en via deze blog.

 

4 reacties op Pas op! Waar is onze plaats?

 • Pierre de Vogel

  Prachtig die lijst Maartje. Ze zijn zich bij de V&VN vast rotgeschrokken, want op het gros zullen ze geen antwoord hebben. Hulde.
  Als je het niet erg vindt, heb ik nog een aanvulling en een suggestie.
  De aanvulling: Niet-HBO-ers met een specialisatie vóór 2003 vallen niet onder de overgangsregeling. Ook dat is een discutabele grens. Alsof zij zich niet voortdurend hebben bijgeschoold en de taken die bij hun functie horen ineens niet meer uit kunnen voeren. Terwijl ze die dagelijks uitvoeren. Volgens mij verdient dat ook een vraag. Weliswaar valt dit ook onder de grotere vraag over het HBO-niveau van de MBO- en in-service opleiding, maar het verdient een apart puntje.
  De suggestie: de lijst maakt duidelijk wat er allemaal rammelt aan deze wet en overgangsregeling. Is het een idee om deze (zonder hoofdstuk 1) ook te sturen aan de vakbonden en de kamerfracties? Want die hebben inmiddels wel door dat er iets loos is, maar hebben er nog niet de vinger achter, wat dan precies. Dat zie je bijvoorbeeld aan de kamervragen. En het mooie aan deze vragen is dat er niet met de vinger wordt gewezen, maar wel duidelijk wordt gemaakt, waar het rammelt.

  • Maartje

   Hi Pierre, dankjewel. En alle aanvullingen welkom. Nu heeft V&VN zich al wel uitgesproken dat ook zij vinden dat de eis van 2003 van tafel moet, dus vandaar dat ik ‘m wegliet. Maar je hebt gelijk; het is een belachelijke eis en voor andere partijen zou-ie er wel in moeten.
   En is inderdaad een idee. Even kijken wanneer tijd te maken is; dit is een intensief verhaal aan het worden 😉
   Ik dnek ook echt: als er een goede onderbouwing was, dan waren we veel stiller. Maar uit het gebrek aan antwoorden blijkt dat die onderbouwing er hoogstwaarschijnlijk niet is. Dan dus eerst meer info nodig.
   Het zou getuigen van leiderschap als V&VN nu hand in eigen boezem zou steken; verkeerder afslag genomen, excuses allemaal; opnieuw achterban betrekken.
   Ik blijf hopen dat er daar een krachtig iemand opstaat.
   Maar het gedrag dat ik tot nu toe waarneem getuigt van iets anders, helaas.

 • Frank Vegt

  Maartje,
  Ik ben onder de indruk van de hoeveelheid, de kwaliteit, de relevantie en de urgentie van de vragen die op deze manier zijn gebundeld. Herkenbare vragen die ik de laatste weken voorbij heb zien komen en die ook zelf heb

  • Maartje

   Hoi Frank, dank, en eerlijk gezegd: ik ook. Pas toen ik het op een rij ging zetten bleek hoeveel we eigenlijk met elkaar al op een rij hadden, en hoe terecht ook het is om antwoorden op deze vragen te willen. Ik hoop dat er oprechte partijen zijn die hier antwoorden op formuleren en bereid zijn realistische conclusies te trekken. Zowel wij als de mensen die we helpen verdienen niet minder dan dat.

Reageren