Updates

PERSBERICHT

Medewerkers in de zorg keren het tij!

Op 20-06-20 zetten professionals uit de zorg een nieuwe koers in – voor de zorgsector als geheel – door de lancering van het Manifest voor de Zorg. Verandering is nodig wil de zorg nog een toekomst hebben in dit land. Het manifest wordt gedeeld op sociale media, in de pers en zal de komende tijd door verschillende acties onder de aandacht gebracht worden van politiek en andere belanghebbenden.

De onvrede op de werkvloeren in alle sectoren van de zorg is groot. De zorg is ziek, en zorgprofessionals worden daar zelf ziek van of stromen uit. Het huidige zorgstelsel is onhoudbaar; het is niet effectief en het wordt alleen maar duurder. De werkvloer ziet wat er anders kan en moet, maar de macht ligt op dit moment bij leken en zorgverzekeraars. Er zijn vijf verschillende Cao’s wat enkel zorgt voor verzuiling en onnodige bureaucratie.

Vandaag start het omslagpunt: het Manifest voor de Zorg is breed gedragen vanuit alle werkvelden. Zorgprofessionals zullen vanaf nu in toenemende mate de regie over de organisatie en uitvoering van de zorg terugnemen, zodat het geld voor de zorg ook daadwerkelijk besteed kan worden aan de zorg. Er is een groot tekort aan zorgpersoneel en dit gaat alleen maar oplopen de komende jaren. De vandaag aangekondigde koerswijziging zal bijdragen aan het aantrekken en behouden van collega’s, zodat we ook in de toekomst nog zorg kunnen bieden in Nederland.

4 reacties op PERSBERICHT

 • Rob Bonfrer

  De hoogste tijd dat de politiek eindelijk beseft dat marktwerking de zorg tot een business model/verdien model heeft gemaakt. Daar worden zorgmedewerkers, zorgvragers en de burger de dupe van!

 • Peet

  Dat ziet er goed uit! die 45 jaar zou ik nog veranderd willen zien worden naar 40 jaar maximaal (had ik het voor het zeggen was 35 jaar de max voor zware beroepen) inspraak zou al mooi en verstandig zijn, maar gaat mij ook niet ver genoeg. De top van een ziekenhuis bestaat uit verplegers en verpleegsters die minimaal tien jaar op de vloer hebben gewerkt. Toppers vanuit de politiek of bedrijfsleven worden niet meer toegelaten in de top van een ziekenhuis waar ze geen affiniteit mee hebben, niet zien wat juist is of juist wél zien maar doen alsof ze het niet zien. Tot slot: wie het waagt te proberen om angst te zaaien, die zal er van lusten!

  • Maartje

   Helemaal met je eens hoor; enkel gewoon wat inspraak is voor mij niet genoeg; daar kun je zoveel wassen neuzen van maken. Het gaat nog verder uitgewerkt worden de komende tijd!

Reageren