Updates

Samen Opstaan

De coronacrisis maakt veel duidelijk over de zorg – dingen die jij en ik als zorgprofessional eigenlijk al jaren weten. Veel kan en moet anders, maar willen we echt weer een opstand? Gaat dat het worden?

Ik denk het niet. Als we structureel iets willen veranderen, zullen we zelf ook structureel dingen anders moeten gaan doen. Maar wat precies? En hoe?

Waar het precies eindigt weet ik ook niet, maar wat ik wel weten is waar het begint: bij jou en mij. Of jij en ik onze mond open doen. Durven zeggen wat we nodig hebben.

Want als wij onze mond niet open doen, wordt er voor ons besloten. Zo simpel is het.

Het goede nieuws is dat we het zelf kunnen veranderen. Jij en ik. Ieder voor zich, maar vooral ook samen.

PS: Jij en ik weten dat het best anders kan in de zorg, en dat dat begint bij ons. Bij hoe we met elkaar om gaan. Bij het maken van contact, bij de uitdaging om bij onszelf te blijven, juist als het moeilijk is, om elkaar te helpen, ieder vanuit onze eigen kracht. Het begint bij ons. Bij onze stem. Bij onze eerlijkheid. Bij onze moed. Om het onbeschrijfbare voor ons woorden te geven, schreef ik een boek. Het helpt om veel meer tot de kern te komen; veel sneller vooruit te komen; krachtiger te worden, en de ruimte te durven creëren om het leven zelf te sturen. Waarheen we maar willen. Wil jij die onbesproken krachten ook leren kennen en ontwikkelen? Lees dan het boek ‘Interactiekracht, gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’. Hoewel dit boek geschreven is voor/ vanuit de psychiatrie en de jeugdzorg, gaat het vooral over onszelf; over het omgaan met ingewikkelde situaties. En hoe je daarbij altijd zelf de regie kunt blijven houden – wat er ook gebeurt.

Vond je dit interessant? Geef je op om onze reis te volgen! Dat kun je doen door links in de zijbalk of in de pop-up je emailadres en je naam in te vullen

(als je het bericht hebt weggeklikt, klik dan op een willekeurige blog om het weer te zien).

Als psychiatrisch verpleegkundige heeft Maartje Goverde de methode Interactiekracht ontwikkeld om mensen met ingewikkeld gedrag effectiever te kunnen steunen op hun reis naar een volwaardig leven. Inmiddels voert ze campagne voor een hoopvolle toekomst voor mensen die hun vertrouwen zijn verloren. Ze is bestuurder van Stichting Uitblinkers, welke is opgericht als onderdeel van haar expeditie naar een nieuwe manier van hulpverlenen, en liefst ook naar een nieuwe maatschappij; eentje waarin iedereen meetelt. Het boek ‘Interactiekracht, gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’ kwam in 2019 uit. Naast scholing en training van hulpverleners coacht Maartje vanuit Interactiekracht ook professionals in de zorg, leidinggevenden en mantelzorgers. Maartje is te volgen via LinkedIn (Maartje Goverde ), twitter (@MaartjeGoverde), facebook (Interactiekracht ), Zorgkrant.nl en via deze blog.

2 reacties op Samen Opstaan

 • Maartje

  Dankje!! En ik snap je! Punt is dat mensen moe zijn en opstand kost enorm veel energie. Die heb ik niet. Dus ik ga doen wat ik wèl kan, en als anderen een echte acute opstand kunnen regelen dan juich ik het steunend toe! Maar velen zijn moe. Dus vandaar da tik maar stapje voor stapje ga, 😉

 • Peet

  Hoi Maartje,

  Wat ‘n brutaliteit om met beleid door te gaan wat de beroepsgroep niet wil! Je hebt een duidelijk boodschap, verteld het prima, maar is het té vriendelijk. Organiseren en met z’n alle naar de klootzak, klootzakken en/of truthola’s die zorgen voor de angstcultuur zou een prima begin zijn. Dat is andere koek als stapje voor stapje. Wat is wijs? ik zou bijna zeggen dat mijn voorstel het zou moeten worden. Die angstcultuur gaat er aan, hoe dan ook als eerste. Als je angst wil zaaien moet je dat elders doen. Ga met knuppels naar ‘n motorclub en ga dáár angst zaaien, dan toon je tenminste dat je kloten hebt, maar angst zaaien op ‘n afdeling waar ze met alle macht levens proberen te redden dat stopt! ik heb werkelijk mijn hele werkende leven maandelijks en soms wekelijks gezeik gehad en nog meer gezeik veroorzaakt. Ze nemen jullie nog steeds niet serieus, ik kan je verzekeren dat ze dat toen ik werkte ook deden, probeerden en dat het veelal lukte. Ooit werd er bij regen niet gewerkt op bepaalde locaties, en hebben ze er ook doorheen kunnen krijgen. Waren ze om 07.15 uur vanaf de enkels tot de nek drijfnat in ‘n kwartier of nog minder, want om 07.00 begon je. Ik wens je/jullie alle goeds toe. Mij lijk het op bedelen voor ‘n aalmoes. Ze flikken het ook gerust ‘n niemendalletje toe te zeggen maar meteen de waarschuwing te geven met de opgestoken vinger! Toen ik je over de vakbond hoorde en je aanhaalde “daar worden ze voor betaald” deed met dat beseffen dat die jullie het leven zo zúúr mogelijk willen maken daar ook voor worden betaald, met geld dat jij/jullie/wij hebben neergeteld. Steeds kom ik weer terug bij advocaat Flokstra “We worden geregeerd door nietsnutten”gekozen door sukkels. Hoe kan een partij als de VVD 10 zetels in de plus staan terwijl 20 in de min ‘n stuk rechtvaardiger zou zijn geweest. Ze hebben de beste regels en vergoedingen voor hun zelf bedacht, en er is er één die er even ‘n modaal jaarsalaris bij graait, waarom? omdat dat nu eenmaal zo geregeld is, simpel. en jou en mij proberen ze het beetje bij beetje zo moeilijk mogelijk te maken. Virus of geen virus, die jaarlijkse huurverhoging gaat door! Door die regeling is het voor velen niet meer te doen een huis te kopen, zit de sociale huurwoning ook al over de top van wat je kán betalen. Jawel, ik stond ook te klappen, die dag om 20.00 uur (ik niet) maar we gaan over tot de orde van de dag. Wat zei jij nou dat mij aan Rutte deed denken? jaartje geleden. WAT WERD HIJ BOOS! MET DE PLATTE HAND SLOEG HIJ EEN PAAR KEER OP HET BLAD VAN DE KATHEDER WAAR DIE ACHTER STOND. HET GING OVER GELIJKE BETALING VOOR MANNEN EN VROUWEN. DAT IS NATUURLIJK METEEN DE VOLGENDE DAG UIT WERELD GEHOLPEN EN GELIJK GETROKKEN, DAT KAN NIET ANDERS.
  SUCCES MET JE/JULLIE MISSIE!

  Trouwens, de stelling dat jullie belangrijk zijn, ondersteun ik van harte en laten we die stelling ook meteen loslaten op de jongens/meiden/mannen/vrouwen in de supermarkt. Wekelijks zie ik ze aan het werk, alsof er niks aan de hand is……

Reageren