Updates

Verkiezingszorg

Wat te doen met ons onmogelijke zorgstelsel? Zorgprofessionals roepen het al langer, maar nu zo met de verkiezingen in aantocht is het al een tijdje onderwerp van gesprek. En correctie: er zijn mensen die ons zorgstelsel fan-tas-tisch vinden. Hun krachtigste argument is: ‘Het is één van de besten ter wereld!’ Meestal gaat dit samen met een trotse en zelfvoldane blik. Want wat kun je daar nou tegenin brengen? Nou, best wel wat, hoor. Bijvoorbeeld: het beste van slechte is nog steeds slecht.  Dus dan heb je niet zoveel aan die ranglijst. Het punt is: zorg is geen wedstrijd. Zorg is zorg en in Nederland willen we dat goed en eerlijk regelen. Nou hebben we een zorgstelsel met marktwerking en schadeverzekeraars die zorg vergoeden als je zorgschade hebt. De mensen die daar werken doen allemaal echt hun best om er nog wat van te maken, heus wel; maar het blijft toch wat het is; een schadeverzekering.

Maar goed. Ons huidige stelsel heeft duidelijke voor- en tegenstanders. Wanneer die met elkaar in gesprek gaan krijg je vooral een beschaafd welles-nietes verhaal, dus veel schiet het niet op. Dat is ook waarom de discussie zo blijft hangen en het stelsel ondertussen mank voorthobbelt. We zijn het wel allemaal eens dat het anders moet. Ik bedoel, zelfs de minister heeft een tijdje terug gezegd dat het maar es wat minder moest worden met de marktwerking. En toch: er wordt hooguit wat gesleuteld; er worden her en der/ wat pleisters geplakt. Maar het stelsel omvormen… Ondenkbaar!!

Als ik zo eens op een rijtje zet hoe die discussies lopen, vallen me toch wat dingen op. Bijvoorbeeld dat de meest prominente voorstanders toch wel heel erg vaak hun geld verdienen aan het systemen van onze zorg. Niet aan de zorg zelf, maar aan het stelsel. Daarbij komt dat er geen hele steekhoudende argumenten zijn om het zo te houden. Het enige argument dat steeds terugkomt is: ‘Wil je terug naar het ziekenfonds? Dat was nog veel erger!’ De argumenten van de voorstanders geven meteen ook aan hoe slecht er wordt geluisterd. Niemand wil terug naar het ziekenfonds. Niemand.

De tegenstanders zijn voornamelijk zorgverleners die zien hoe ineffectief het stelsel is geworden; zo erg zelfs dat het steeds moeilijk wordt om fatsoenlijke zorg te bieden. Ze zien hoe collega’s gestaag gefrustreerd het stelsel uitrennen, en dat een groot deel van het zorggeld niet naar de zorg zelf gaat, maar naar allerlei bijzaken. Tegenstanders willen niet terug in de tijd; ze willen verder; ze willen vóóruit! Op naar iets nieuws en meenemen wat we geleerd hebben om te vertalen naar een nieuwe opzet. Wat ook opvalt: de mensen die dit stelsel op handen dragen, hebben hun mond vol over innovatie. Maar ze herkennen de optie van nieuwe ideeën niet eens; verder dan het huidige stelsel of het vroegere ziekenfonds kunnen ze niet kijken.

De verkiezingen komen eraan. De wereld is groter dan alleen maar de zorg. Maar mocht je naar de programma’s kijken; vraag jezelf dan af of je vertrouwen stelt in partijen die vastklampen aan het oude, of degenen die juist de visie hebben om iets nieuws op te zetten?

Ik wens je alle wijsheid. En bedenk: ook jouw stem telt. We kunnen de wereld veranderen. Jij en ik. Samen.

Onze toekomst is al begonnen.

Doe je mee?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IK-LOGO-DEF-kopie-1240x1250.png

PS: Jij en ik weten dat het best anders kan in de zorg, en dat dat begint bij ons. Bij hoe we met elkaar om gaan. Bij het maken van contact, bij de uitdaging om bij onszelf te blijven, juist als het moeilijk is, om elkaar te helpen, ieder vanuit onze eigen kracht. Het begint bij ons. Bij onze stem. Bij onze eerlijkheid. Bij onze moed. Om het onbeschrijfbare voor ons woorden te geven, schreef ik een boek. Het helpt om veel meer tot de kern te komen; veel sneller vooruit te komen; krachtiger te worden, en de ruimte te durven creëren om het leven zelf te sturen. Waarheen we maar willen. Wil jij die onbesproken krachten ook leren kennen en ontwikkelen? Lees dan het boek ‘Interactiekracht, gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’. Hoewel dit boek geschreven is voor/ vanuit de psychiatrie en de jeugdzorg, gaat het vooral over onszelf; over het omgaan met ingewikkelde situaties. En hoe je daarbij altijd zelf de regie kunt blijven houden – wat er ook gebeurt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IK-LOGO-DEF-kopie-1240x1250.png

Vond je dit interessant? Geef je op om onze reis te volgen! Dat kun je doen door links in de zijbalk of in de pop-up je emailadres en je naam in te vullen

(als je het bericht hebt weggeklikt, klik dan op een willekeurige blog om het weer te zien)

Als psychiatrisch verpleegkundige heeft Maartje Goverde de methode Interactiekracht ontwikkeld om mensen met ingewikkeld gedrag effectiever te kunnen steunen op hun reis naar een volwaardig leven. Inmiddels voert ze campagne voor een hoopvolle toekomst voor iedereen. Ze is bestuurder van Stichting Uitblinkers, welke is opgericht als onderdeel van haar expeditie naar een nieuwe manier van hulpverlenen, en liefst ook naar een nieuwe maatschappij; eentje waarin iedereen meetelt. Het boek ‘Interactiekracht, gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’ kwam in 2019 uit. Naast scholing en training van hulpverleners coacht Maartje vanuit Interactiekracht ook professionals in de zorg, leidinggevenden en mantelzorgers. Maartje is te volgen via LinkedIn (Maartje Goverde ), twitter (@MaartjeGoverde), facebook (Interactiekracht ), Zorgkrant.nl en via deze blog.

Reageren