Updates

Wedstrijdje met mezelf

Op 16 mei 2019 (gister dus😂😂) bedacht ik dat het wel leuk zou zijn om de dag eens te beginnen met de vraag:

‘Wat kan ik zelf vandaag bijdragen om de zorg te verbeteren?’

Want ons zorgstelsel is ziek, verhoudingen zijn scheef en ik heb er een hoop over te klagen als ik wil. Maar dat wil ik niet.

Het beviel me prima, dus vanmorgen dacht ik: Ach waarom ook niet wat breder trekken? Ik maak er een wedstrijdje van. Gewoon met mezelf. Es kijken hoe lang ik het vol ga houden.

En omdat ik dingen slecht voor me kan houden ben ik het gaan delen; eerst op twitter en nu ook hier op deze blog en als het me bevalt volgen misschien ook nog wel andere plekken.

Heb je zin om te volgen wat ik zoal ga bedenken? En hoe lang ik het volhou? Of zelfs om zelf mee te doen? Of om  mij te vertellen wat ik allemaal beter kan doen, of misschien wat je leuk vindt of mischien zelfs wat ik al heel goed doe? Deel het vooral; onderaan deze blog, of op twitter 🙂

 

En dan nu de kaders. Want tja; als je iets wilt verbeteren, dan moet je natuurlijk wel weten waar je naar toe wilt. Anders ben je maar loos in de rondte aan het veranderen, en misschien zelfs wel de verkeerde kant op.

Dus: hoe moet een beter zorgsysteem eruit zien? Regels weet ik (nog) niet, want in mijn ervaring kun je bij ingewikkelde dingen het best beginnen bij de waarden die de basis zijn van alles wat je op wil gaan bouwen. Als je die eenmaal weet, dan is de meest ingewikkelde situatie ineens te overzien. Begin bij de waarden en de weg wijst zich haast bijna vanzelf. Begin bij de regels en je belandt in een bureaucratisch oerwoud.

Dussss…. wat zijn de waarden die we in ons stelsel willen zien? (of ik in ieder geval)

 • Openheid
 • Vertrouwen
 • Respect
 • Eerlijkheid/ rechtvaardigheid
 • Verdraagzaamheid/ tolerantie
 • Gelijkwaardigheid
 • Passie
 • Liefde
 • Veiligheid
 • Solidariteit
 • Verbondenheid
 • Autonomie
 • Stabiliteit/ rust
 • Loyaliteit
 • Integriteit
 • Verantwoordelijkheid
 • Plezier/ Humor
 • Daadkracht
 • Geduld
 • Inzicht
 • Mededogen/ empathie
 • Discipline
 • Normaliseren
 • Wezenlijkheid
 • Zorgvuldigheid
 • Creativiteit
 • Vasthoudendheid

Zooo, nou, dat zijn er nogal wat 😳

Genoeg om mee te werken zal ik maar zeggen 😉

En nu maar kijken of ik kan bijdragen aan ‘waardenvolle’ zorg in het hele systeem

… en ook bij ons intern, want als je niet klein kunt beginnen, dan wordt het sowieso niks

 

PS: Mijn hoofd zit zo vol ideeën, dat mijn handen het niet goed bij kunnen houden. Dus vandaar dat ik regelmatig typefouten maak. Vooral op twitter, waar ik te dealen heb met een ontembare automatische voorspelling, en ik fouten veel moeilijker kan herstellen.

Ik hoop dat je het me vergeeft. Het is een teken van mijn enthousiasme zal ik maar zeggen 🙂

 

Reageren