Updates

Omzien en ontzien

Afgelopen week kwam het bericht voorbij dat zijn eigen partij tegen Pieter Omtzigt een ‘fluister’(laster)campagne heeft gevoerd. Het verbaasde me niet, want de voortekenen waren luid en duidelijk. Alleen al het feit dat hij afgelopen net niet won in de race om het lijsttrekkerschap, en vervolgens niet alsnog voor die post gevraagd werd toen Hugo de Jonge besloot er vanaf te zien. Hele vreemde ontwikkeling, zeker als je kijkt naar de kernwaarden die het CDA zegt na te streven: democratische waarden op basis van respect, liefde en omzien naar elkaar, tot leven gebracht door gespreide verantwoordelijkheid, gerechtigheid, solidariteit en rentmeesterschap. In plaats van respect werd het een dolk in de rug, met een sausje van onderdrukking in plaats van democratie. De kernwaarden: ‘crashed & burnt’, zoals men zegt. Maar in tegenstelling wat het lijkt: het gaat niet om het CDA.

Dit gedrag gaat hand en hand met macht; het is in elke grote organisatie en op elke hoek van elke straat te vinden. Vorig jaar nog kwam er een bericht dat er in de Tweede Kamer een angstcultuur heerst, in mijn eigen loopbaan zag ik in elke organisatie verschillende leidinggevende of zelfs teams die het op bepaalde collega’s hadden voorzien, en het is precies dezelfde soort interactie als waarmee kinderen op het schoolplein buitengesloten worden door de rest van de klas. Intimideren en buitensluiten is helaas menselijk, en overal waar er niet heel bewust op gelet wordt, komt het voor.

In onze maatschappij wordt heel veel ‘niet goed opgelet’. We zijn teveel bezig met allerlei andere dingen, met bewijs verzamelen,  bijvoorbeeld, om voor onze rechten op te komen, of juist om die van anderen om zeep te helpen. We zijn zo gefocust op kennis en beargumenteren en digitaliseren en met alles wat aanwijsbaar is dat we vergeten zijn hoe we vanuit onze waarden kunnen leven. Er is geen aandacht voor; kinderen krijgen het lang niet altijd van thuis uit mee, en op school is er geen les in. Ondertussen lopen steeds meer mensen vast in deze maatschappij; zo nam ook voor de coronacrisis het aantal burn-outs onder tieners en twintigers angstvallig snel toe.

Het is logisch dat we zijn afgedwaald; we moesten overleven, nietwaar? En kennis hielp daarbij. Maar nu is het tijd om meer in balans te komen; want niet alleen wordt de wereld er een stuk gezonder van; het is ook meteen een stuk gezelliger. En het mooie van alles? We hebben allemaal de prachtigste eigenschappen in ons. Zelfs die mensen bij het CDA, en de pestkoppen op het schoolplein. We hoeven die eigenschappen alleen maar te activeren.  Laat dat nu net mijn specialisme zijn! Ik ga me daar de komende tijd meer op richten; iets minder blogs en iets meer video’s. Ik hoop je daar te zien. En tot die tijd: laten we er wat gezelligs van maken. Want weet je:

De toekomst is al begonnen.

Doe je mee?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IK-LOGO-DEF-kopie-1240x1250.png

PS: Jij en ik weten dat het best anders kan in de zorg, en dat dat begint bij ons. Bij hoe we met elkaar om gaan. Bij het maken van contact, bij de uitdaging om bij onszelf te blijven, juist als het moeilijk is, om elkaar te helpen, ieder vanuit onze eigen kracht. Het begint bij ons. Bij onze stem. Bij onze eerlijkheid. Bij onze moed. Om het onbeschrijfbare voor ons woorden te geven, schreef ik een boek. Het helpt om veel meer tot de kern te komen; veel sneller vooruit te komen; krachtiger te worden, en de ruimte te durven creëren om het leven zelf te sturen. Waarheen we maar willen. Wil jij die onbesproken krachten ook leren kennen en ontwikkelen? Lees dan het boek ‘Interactiekracht, gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’. Hoewel dit boek geschreven is voor/ vanuit de psychiatrie en de jeugdzorg, gaat het vooral over onszelf; over het omgaan met ingewikkelde situaties. En hoe je daarbij altijd zelf de regie kunt blijven houden – wat er ook gebeurt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IK-LOGO-DEF-kopie-1240x1250.png

Vond je dit interessant? Geef je op om onze reis te volgen! Dat kun je doen door links in de zijbalk of in de pop-up je emailadres en je naam in te vullen

(als je het bericht hebt weggeklikt, klik dan op een willekeurige blog om het weer te zien)

Als psychiatrisch verpleegkundige heeft Maartje Goverde de methode Interactiekracht ontwikkeld om mensen met ingewikkeld gedrag effectiever te kunnen steunen op hun reis naar een volwaardig leven. Inmiddels voert ze campagne voor een hoopvolle toekomst voor iedereen. Ze is bestuurder van Stichting Uitblinkers, welke is opgericht als onderdeel van haar expeditie naar een nieuwe manier van hulpverlenen, en liefst ook naar een nieuwe maatschappij; eentje waarin iedereen meetelt. Het boek ‘Interactiekracht, gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’ kwam in 2019 uit. Naast scholing en training van hulpverleners coacht Maartje vanuit Interactiekracht ook professionals in de zorg, leidinggevenden en mantelzorgers. Maartje is te volgen via LinkedIn (Maartje Goverde ), twitter (@MaartjeGoverde), facebook (Interactiekracht ), Zorgkrant.nl en via deze blog.

4 reacties op Omzien en ontzien

 • Hi Maartje,

  Wat goed geschreven. Het is inderdaad niet nieuw, pestgedrag komt niet alleen op (middelbare)scholen voor zoals sommigen willen doen geloven. Ook op het werk, in families, vriendenkringen etc. zie je het voorbij komen.
  Wel bizar, vind ik, dat op dit niveau van politiek, mensen niet wijzer zijn. Dat ze niet in de gaten hebben wat voor een rommel en gedoe het geeft, voor henzelf als ‘pester’, als transparantie wordt gebruikt door een ander uit de groep.

  Transparantie, dat is volgens mij vaak de sleutel.
  Ook als we de zorg een positieve impuls willen geven.

  Hoop meer van je te lezen, ga meteen je boek bestellen.

  Groet,

  Ineke

  • Maartje

   Hoi Ineke, dankjewel 🙂 En helemaal eens: transparantie is het belangrijkste. Helaas vinden velen dat nog moeilijk. Zelfs de duurbetaalde mensen.

 • Peet Stolk

  Hoi Maartje, wat ontzettend goed en mild geschreven! ik vind zulke dingen zó gemeen en tenenkrommend! vervolgens woensdagavond naar de “Bijbelstudie” en zondag de preek! ik vind dit ook sterker dan hoe ik zulke dingen aanpakte. Intimideren, buitensluiten, het op één bepaalde collega hebben gemunt met de hele afdeling “Operatie werk Arthur de deur uit”. Zulke mensen zouden ze in jutezakken moeten stoppen, dichtnaaien en doodknuppelen! (Gerard Reve) dát zal ze leren! Jij bent de aangewezen persoon om hier op door te borduren, wis en waarachtig! SUCCES!

Reageren